HTML Cursus Hello World

Voor je begint met het maken van je eerste website is het slim om eerst een map op de computer aan te maken waar je de website in wilt opslaan. Als je dit hebt gedaan is het slim als je een editor gaat downloaden waar je in wilt programmeren. De meest bekende hiervoor is Adobe Dreamweaver maar omdat jij nu pas begint is het verstandig om met een simpel programma te beginnen om eerst te kijken of het programmeren wel jouw ding is. Ik beveel hiervoor Notepad++ aan, aangezien hier ook code highlighting in zit verwerkt zodat je kunt zien wat je doet. Ga hiervoor naar deze website om de laatste stabiele versie te downloaden.

Als je een map op de computer aan hebt gemaakt en je hebt je editor geopend dan kunnen we beginnen met het maken van een nieuw document.

Bij het maken van een HTML pagina wordt altijd een vaste structuur aangehouden. Deze structuur is als volgt:

<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Transitional//EN"
"http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd">
<html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml">
<head>
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=utf-8" />
<title>Hello World</title>
<meta name="keywords" content="" />
<meta name="description" content="" />
</head>
<body>

</body>
</html>
Wat je kunt zien is dat het document begint met een tag waarin de doctype staat vermeld. Het is belangrijk om te weten dat welke doctype jij kiest, dit effect kan hebben op de weergave van je website. Je hebt hierin namelijk verschillende keuzes, en de ene is wat strenger dan de andere.

Tussen de <head> en </head> tags komen alle metatags en gekoppelde css-stijlen en javascript bestanden etc. te staan, maar daar komen we later nog op terug. En tussen de <body> en </body> tags komt de inhoud van de website te staan.

Als eerste opdracht vragen we jou om tussen de <body> en </body> tags de tekst: `Dit is mijn eerste website` te typen.

Nu je de bovenstaande stap hebt uitgevoerd is het tijd om je eerste webpagina op te slaan. Doe dit door het op te slaan onder de naam: `index.html`. De reden dat je deze naam moet gebruiken is omdat bijna alle servers waar een website op uitgelezen wordt standaard naar deze bestandsnaam kijkt. Als deze dan wordt gevonden wordt deze pagina uitgelezen als hoofdpagina.

Zodra de website opgeslagen is open je het HTML document en dan zie je je eerste zelf gemaakte website.

Op de afbeelding hieronder zie je hoe het eruit zou moeten zien.

HTML cursus

Zoals je ziet staat de titel Hello World die we hebben ingevoerd in de titelbalk van de browser, en de inhoud die we tussen de <body> en </body> tags hebben geplaatst wordt getoond waar de website te bekijken is.

Als je de bovenstaande stappen goed hebt uigevoerd en je denkt dat je verder kunt met de volgende stap dan kun je verder naar het hoofdstuk tekst opmaken.

Deel dit met andere
Facebook Twitter Stumble Email More